Kursplan för
Livsmedlens kemiska och mikrobiologiska grunder
Food, Chemical and Microbiological Bases
YTHA70, 15 högskolepoäng, G1 (Grundnivå)
Gäller för: Läsåret 2014/15
Beslutad av: Utbildningsnämnd C
Beslutsdatum: 2014-04-14
Allmänna uppgifter
Undervisningsspråk: Kursen ges på svenska
Syfte
Att ge grundläggande kunskap i livsmedlens mikrobiologi och
kemi.
Mål
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
- förstå grundläggande kemiska begrepp såsom atomens
uppbyggnad, molekylers sammansättning, kemisk bindning, periodiska
systemet och kemiska reaktioner.
- kunna förklara och tillämpa fenomen och begrepp som
löslighet, hydrofil, hydrofob, hydrolys, kondensation, monomer,
dimer, polymer, begreppen pH, syra, bas, oxidation, reduktion,
substansmängd, etc.
- kunna beskriva hur vatten och andra näringsämnen kan vara
bundna i livsmedel.
- kunna beskriva livmedlens byggstenar och förstå samband
mellan livsmedlens uppbyggnad och innehåll.
- ha kännedom om förutsättningar och problem med
dricksvattenförsörjning, vattenrening och bra
vattenkvalitet.
- ha kännedom om tillsatser i livsmedel.
- kunna definiera begreppet mikrobiologi, vilka organismgrupper
som ryms inom detta begrepp, vad som är karakteristiskt för de
olika grupperna samt beskriva mikroorganismernas funktion i
naturen.
- förstå hur en encellig organism är uppbyggd och
fungerar
- förstå grunderna för systematik inom mikrobiologi baserat
på biokemisk aktivitet, morfologi och gentisk uppbyggnad.
- känna till de viktigaste bakteriesläktena; deras förekomst
och speciella egenskaper relaterat till livsmedel.
- kunna beskriva hur populationer av mikroorganismer tillväxer
och avdödas samt hur olika miljöfaktorer på verkar
tillväxten.
- kunna förklara vad fermentering innebär samt kunna ge exempel
på var det används och vilka mikroorganismer som då är
involverade.
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
- kunna mäta vattenhalt, vattenaktivitet och pH.
- kunna utföra beräkningar av halter och mängder.
- kunna använda sig av sterilteknik och göra odlingar av
vanliga bakterier.
- kunna avläsa, beräkna och ange resultaten av olika
plattspridningar på ett riktigt sätt.
- kunna metodik och tillvägagångssätt vid identifieringsarbete
med mikroorganismer med hjälp av enkla identifieringsanalyser och
mikroskopering.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
- inse att kunskaper om kemi underlättar en djupare förståelse
för livsmedlens egenskaper
- ha fått en insiktsfull relation till mikroroganismer
Kursinnehåll
Kursen introducerar livsmedel och vad dessa innehåller i stora
drag samt ger grunderna i mikrobiologi och livsmedelskemi. Den
grundläggande kemin behandlar atomens uppbyggnad, molekylers
sammansättning, kemisk bindning och kemiska reaktioner. Grunderna
i livsmedelskemi behandlar uppbyggnad och viktigaste egenskaper
hos vatten, lipider, kolhydrater och proteiner. Laborationer är
ett viktigt verktyg för att öka förståelsen för hur
livsmedel är uppbyggda och vilka funktionella egenskaper de
har.
Begreppet mikrobiologi introduceras med betoning på kopplingen
till olika livsmedel. Olika grupper av mikroorganismer behandlas
samt deras egenskaper, funktioner och speciella krav för
tillväxt. Specifik nomenklatur och begrepp introduceras.
Laborativa moment tar upp mikroskopering, sterilteknik,
substratberedning, plattspridning samt beräkning av resultat.
Undervisningen är upplagd med föreläsningar, laborationer och
övningar.
Kursens examination
Betygsskala: UG
Prestationsbedömning: Skriftliga tentamina, laborationer.
Delmoment
Kod: 0109. Benämning: Skriftlig tentamen 1.
Antal högskolepoäng: 7,5. Betygsskala: UG. Prestationsbedömning: Godkänd skriftlig tentamen 1.
Kod: 0209. Benämning: Skriftlig tentamen 2.
Antal högskolepoäng: 7,5. Betygsskala: UG. Prestationsbedömning: Godkänd skriftlig tentamen 2.
Kod: 0309. Benämning: Laborationer 1.
Antal högskolepoäng: 0. Betygsskala: UG.
Antagningsuppgifter
Begränsat antal platser: Nej
Kurslitteratur
- Bo Furugren: Kemiska grunder för livsmedels- och koststudier. 2011, Kompendium.
- Herluf Thougaard et al.: Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer. Studentlitteratur AB, 2007, ISBN: 978-91-44-00656-7.
- Molin Göran: Livsmedelsmikrobiologi. 2009, Kompendium.
- Bo Furugren: Matens molekyler, Livsmedelskemi och matkunskap. 2011, Kompendium.
Kontaktinfo och övrigt
Kursansvarig: Eva Jonsson, Eva.Jonsson@food.lth.se
Hemsida: http://www.livsmedel.lth.se
Övrig information: Skriftlig tentamina. Under kursen anordnade laborationer, gästföreläsningar och studiebesök är obligatoriska. Vid laga förhinder får studenten genomföra egen uppgift med motsvarande innehåll.