Kursplan för
Vegetabiliska livsmedel
Vegetables
YTHA40, 7,5 högskolepoäng, G1 (Grundnivå)
Gäller för: Läsåret 2013/14
Beslutad av: Utbildningsnämnd C
Beslutsdatum: 2013-04-15
Allmänna uppgifter
Fördjupning: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav.
Obligatorisk för: YL2
Undervisningsspråk: Kursen ges på svenska
Syfte
Syftet med kursen är att ge kunskap om odling, hantering och
lagring av vegetabilier så att både färska och processade
vegetabilier når konsumenten med optimal kvalitet och med
minimal påverkan på den yttre miljön.
I begreppet vegetabilier ingår alla livsmedel som
härrör från växtriket och innefattar frukt,
bär, grönsaker, potatis, rotfrukter och spannmål.
Mål
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
- ha kunskap om vilken lagstiftning som reglerar odling och
övrig hantering av vegetabiliska livsmedel (frukt, bär,
grönsaker, spannmål, potatis), vilka olika odlingsmetoder som
finns samt hur dessa påverkar råvarans kvalitet och den yttre
miljön
- ha kunskap om hur kolhydrater bildas och omsätts i växter
samt kur olika vegetabiliers är uppbyggda.
- ha kunskap om hur man industriförädlar grönsaker, frukt,
bär samt potatis och andra stärkelserika spannmål(speciellt
bröd), känna till den utrustning som används industriellt samt
hur valet av råvara, skördemetod, hantering av råvaran,
tillverkningsprocess och lagring påverkar produktens
kvalitet.
- ha kunskap om vilka mikrobiologiska risker som finns
förknippade med konsumtion av vegetabiliska livsmedel
- kunna redogöra för vegetabiliska livsmedels effekter på
hälsa och välbefinnande
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
- kunna undersöka förekomsten av mikroorganismer i
vegetabiliska produkter
Kursinnehåll
I begreppet vegetabiliska livsmedel ingår frukt, bär,
grönsaker, potatis, spannmål och alla produkter därav. Området
är stort och viktigt och diskuteras ständigt i medierna; EHEC i
sallat, shigella i hallon, fiberinnehållet i bröd, lågt GI i
pasta, antioxidanter, ½-kg frukt och grönsaker om dagen,
fettinnehållet i pommes frites, flygtransporterade sockerärtor
från Kenya, KRAV vs konventionell odling, urkokta grönsaker,
plastad gurka…
Kursen tar upp hela kedjan från odling, skörd, lagring,
försäljning, tillagning och industriförädling fram till
konsumtion. Valet av råvaror, hanteringsrutiner och utrustning
kommer att diskuteras utifrån ätkvalitet, duglighet som råvara i
livsmedelsindustrin samt ur miljösynpunkt.
Kursen inleds med ett avsnitt om grönsaker, frukt och bär,
därefter kommer potatis, ris, pasta och andra stärkelserika
vegetabilier att diskuteras och avslutningsvis behandlas spannmål,
bröd och övriga spannmålsprodukter.
Kursen består av föreläsningar, laborationer,
fördjupningsuppgifter och studiebesök.
Kursens examination
Betygsskala: UG
Prestationsbedömning: Skriftlig tentamen, laborationer, två inlämningsuppgifter.
Delmoment
Kod: 0111. Benämning: Fördjupningsuppgift.
Antal högskolepoäng: 0. Betygsskala: UG. Prestationsbedömning: inlämningsuppgift
Kod: 0211. Benämning: Laborationer.
Antal högskolepoäng: 0. Betygsskala: UG. Prestationsbedömning: samtliga laborationer
Kod: 0311. Benämning: Studiebesök, gästföreläsningar och seminarier.
Antal högskolepoäng: 0. Betygsskala: UG. Prestationsbedömning: samtliga gästföreläsningar, studiebesök och seminarier
Kod: 0411. Benämning: Skriftlig tentamen.
Antal högskolepoäng: 7,5. Betygsskala: UG. Prestationsbedömning: skriftlig tentamen
Antagningsuppgifter
Förutsatta förkunskaper: YTHA65, YTHA70, YTHA75.
Begränsat antal platser: Nej
Kursen överlappar följande kurser: YTH202
Kurslitteratur
- Böcker.
- · Jonsson, L et al. (2007). Livsmedelsvetenskap. Lund: Studentlitteratur (395 s) ISBN: 979144043463.
- · Abrahamsson L et al.( 2006). Näringslära för högskolan. Stockholm: Liber AB (464 s) ISBN: 91-47-05355-0. Sidorna 89 – 90, 225 – 232, 257 – 260, 271 – 274, 289 – 293, 300 – 305.
- · H. Thougaard m fl (2007). Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer, 2:a upplagan, sidorna 353-367.
- Kompendier.
- · Furugren, B. Livsmedelskemi och matkunskap (2010). Vegetabilier. Ca 350 sidor. Finns att köpa vid kursstart.
- · G. Molin. Livsmedelsmikrobiologi (1998). Sidorna 121- 144 samt 175-189. Finns att köpa vid kursstart.
- · Nilsson, H.(rev 2010). Kompendium i kommunikation. Kan tillhandahållas av programansvarig.
- Internet.
- · Marie Olsson, Kristina Mattsson (2003). Kvalitet på grönsaker och frukt, Jordbruksverket, www.sjv.se.
- http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_ovrigt/p7_14.pdf.
- · Hans Lindmark (2002). Mikrobiologisk riskprofil för frukt och grönsaker, Livsmedelsverket, www.slv.se.
- http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/bakterier_virus_mogel/Riskprofil_frukt_gronsaker.pdf.
- · Fredlund et al (2009). Mögel och mykotoxiner i livsmedel. Livsmedelsverkets rapport 4, 2009. 82 sidor.
- http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/bakterier_virus_mogel/2009_4_livsmedelsverket_riskprofil_mogel_och_mykotoxiner.pdf .
- Artiklar.
- · Artiklar till fördjupningsuppgifterna, se litteraturförteckningen till resp fördjupningsuppgift.
- · Artikelkompendium omfattande ca 50 sidor om aktuella frågeställningar vad gäller sambandet kost – hälsa.
- Referenslitteratur.
- Blücher A (red) 2005 Functional foods Nutrition, medicin och livsmedelsvetenskap. Lund: Studentlitteratur (201 s).
- Lindeberg S 2003. Maten och folksjukdomarna – ett evolutionsmedicinskt perspektiv. Lund: Studentlitteratur (265 s).
- Andersen, PE 1993. Livsmedelsteknologi 2, Vegetabiliska livsmedel. Lund: Studentlitteratur (464 s).
- Eva Jonsson (red) 1993. Våra livsmedelsråvaror. Stockholm: Utbildningsradion och Sveriges lantbruksuniversitet. ISBN: 91-26-92106-5. Sidorna 50-67, 32-39, 11-31. Finns att köpa av kursansvarig (132 s).
Kontaktinfo och övrigt
Kursansvarig: Charlott Håkansson, charlott.hakansson@food.lth.se
Hemsida: http://www.livsmedel.lth.se
Övrig information: Under kursen anordnade studiebesök och gästföreläsningar är obligatoriska. Vid laga förhinder får studenten genomföra egen uppgift med motsvarande innehåll.