Kursplan för
Animaliska livsmedel
Animal based food products
YTHA45, 7,5 högskolepoäng, G1 (Grundnivå)
Gäller för: Läsåret 2012/13
Beslutad av: Utbildningsnämnd 2
Beslutsdatum: 2012-03-20
Allmänna uppgifter
Fördjupning: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav.
Obligatorisk för: YL2
Undervisningsspråk: Kursen ges på svenska
Syfte
Animaliska livsmedel omfattar produktion av mjölk, ägg, kött
och fisk. Syftet med kursen är att ge kunskap för att såväl
färska som industriförädlade produkter ska nå konsumenten med
optimal kvalitet och med minimal påverkan på den yttre
miljön
Mål
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
- ha kunskap om vad livsmedelslagstiftningen säger om mjölk,
ägg, kött, fisk och dess förädlade produkter.
- känna till olika uppfödningsmetoder för mjölk-, köttdjur
samt för fisk och äggproducerande djur och hur dessa påverkar
råvarans kvalitet och den yttre miljön
- ha kunskap om hur produktion av mjölk, ägg, kött och fisk
går till
- ha detaljerad kunskap om animaliska livsmedels sammansättning
och uppbyggnad samt de ingående komponenternas funktion och
egenskaper.
- ha fördjupad kunskap om omvandling av muskler till kött.
- ha fördjupad kunskap om vilka steg i mjölkbehandlingen som
minskar mjölkens mikrobiella belastning samt vad lagen säger om
detta.
- ha kunskap om de bakomliggande teorierna för separering,
pastörisering, homogenisering, torkning, samt ha förståelse för
vilka parametrar som är av betydelse för kvaliteten för den
slutförädlade produkten.
- ha kunskap om de vanligaste mikroorganismerna i animaliska
livsmedel, såväl produktförstörande och patogena som de som
används i positivt syfte, samt veta hur man generellt analyserar
dessa mikroorganismer.
- ha kunskap om hur man industriförädlar mjölk, ägg, kött
och fisk och känna till den utrustning som används industriellt
samt hur valet av råvara, tillverkningsprocess och lagring
påverkar slutprodukten.
- ha kunskap om vad som händer när animaliska livsmedel
tillagas.
- ha fördjupad kunskap om vilka mikrobiologiska risker som finns
förknippade med konsumtion av animaliska livsmedel
- ha kunskap om näringsvärdet för mjölk, ägg, kött, fisk
och dess förädlade produkter.
- ha kunskap om vilka förändringar som sker i olika animaliska
livsmedel vid förädling, tillagning och uppvärmning.
- ha kunskap om hur påståenden om hälsobringande effekter får
användas vid marknadsföring av livsmedel.
- kunna redogöra för vad som påverkar strömning av vätska i
ett rörsystem
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
- kunna undersöka förekomsten av mikroorganismer i animaliska
råvaror och produkter, kunna välja de i sammanhanget bäst
anpassade substraten samt bestämma vilka metoder som är
lämpligast vid provberedningen.
- kunna avgöra vilka funktionella egenskaper som finns hos
viktiga komponenter i animaliska livsmedel.
Kursinnehåll
I begreppet animaliska livsmedel ingår mjölk, ägg, kött,
fisk och förädlade produkter av dessa. Kursen tar upp hela kedjan
från uppfödning, industriförädling, annan vidareförädling,
tillagning och konsumtion. Valet av råvaror, hanteringsrutiner och
utrustning kommer att diskuteras utifrån ätkvalitet, duglighet
som råvara i livsmedelsindustrin samt ur miljösynpunkt.
Ett avsnitt under kursen behandlar vikten av att hela
processlinjen är genomtänkt för att slutresultatet ska bli det
förväntade Detta avsnitt benämns strömningslära och behandlar
vad som påverkar strömning av vätska i ett rörsystem samt hur
man dimensionerar och väljer pump för ett givet rörsystem med
hänsyn tagen till olika förluster som uppkommer i systemet.
Kursen består av föreläsningar, laborationer, gruppuppgifter
och studiebesök.
Kursens examination
Betygsskala: UG
Prestationsbedömning: Skriftlig tentamen, laborationer, gruppövningar, inlämningsuppgift, studiebesök.
Delmoment
Kod: 0110. Benämning: Skriftlig tentamen.
Antal högskolepoäng: 7,5. Betygsskala: UG.
Kod: 0210. Benämning: Studiebesök och gästföreläsningar.
Antal högskolepoäng: 0. Betygsskala: UG.
Kod: 0310. Benämning: Inlämningsuppgifter.
Antal högskolepoäng: 0. Betygsskala: UG.
Kod: 0410. Benämning: Laborationer.
Antal högskolepoäng: 0. Betygsskala: UG.
Antagningsuppgifter
Förutsatta förkunskaper: YTHA70, YTHA65, och YTHA75.
Begränsat antal platser: Nej
Kursen överlappar följande kurser: YTH202
Kurslitteratur
- Andersen, P:: Livsmedelsteknologi 3. Studentlitteratur 1993, ISBN: 91-44-31781-6. . .
- Våra livsmedelsråvaror. Utbildningsradion och Sveriges lantbruksuniversitet, 1993. .
- Dahlgren, Ö: Laga Mat - Hur gör man och varför. Liber utbildning, 1994, ISBN: 91-634-0881-3.
- Furugren, B: Animaliska livsmedel. 2011.
- Molin, G: Livsmedelsmikrobiologi. Göran Molin Förlag AB, 1998, ISBN: 91-7970-588-X.
Kontaktinfo och övrigt
Kursansvarig: Nils-Bo Nilsson, nils-bo.nilsson@food.lth.se
Hemsida: http://www.livsmedel.lth.se
Övrig information: Under kursen anordnade studiebesök och gästföreläsningar är obligatoriska. Vid laga förhinder får studenten genomföra egen uppgift med motsvarande innehåll.