Kursplan för
Livsmedelskemi för produktformulering
Food Chemistry for Product Formulation
KLG060, 7,5 högskolepoäng, A (Avancerad nivå)
Gäller för: Läsåret 2012/13
Beslutad av: Utbildningsnämnd 2
Beslutsdatum: 2012-04-04
Allmänna uppgifter
Huvudområde: Livsmedelsteknik och nutrition.
Obligatorisk för: MLIV1
Valfri för: B4-lm
Undervisningsspråk: Kursen ges på engelska
Syfte
Kursen syftar till att ge en beskrivning av
livsmedelskomponenternas kemi och interaktioner och hur dessa
bestämmer livsmedlens egenskaper.
Mål
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
Kunna:
- beskriva och bedöma, kemiska och fysikalisk-kemiska egenskaper
som grund för olika funktionella egenskaper hos livsmedel.
- beskriva grundläggande kemisk och sensorisk analys av
livsmedel.
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
Kunna:
- utvärdera sambanden mellan livsmedels sammansättning och
egenskaper.
- självständigt och i grupp, skriftligt och muntligt förklara
samband mellan kemisk sammansättning och livsmedels
egenskaper.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
- utifrån universitetets biblioteksresurser och elektroniska
källor samla och kritiskt värdera information om samband mellan
kemisk sammansättning och livsmedels egenskaper.
Kursinnehåll
Kursen skall ge kunskaper om kemiska och fysikalisk-kemiska
egenskaper hos protein, fett och kolhydrater i livsmedel samt om
vattnets roll för livsmedels egenskaper.
- komponenternas bidrag till struktur på mikroskopisk och
makroskopisk nivå.
- kemiska och enzymatiska reaktioner, t.ex., fettoxidation,
Maillardreaktionen och karamellisering.
- smak-, arom- och färgämnens grundläggande kemi.
- genom fallstudier belyses komponenternas bidrag till
livsmedlens kvalitet ur kemiskt, tekniskt och sensoriskt
perspektiv.
- de praktiska momenten innefattar tolkning av livsmedelsanalyser
och grundläggande sensorisk analys.
- seminarieövningarna fokuseras på sammansättning och
formulering av olika typer av livsmedel.
Kursens examination
Betygsskala: TH
Prestationsbedömning: Inlämnings- och seminarieuppgifter, skriftlig tentamen.
Antagningsuppgifter
Förutsatta förkunskaper: KOK012 Organisk kemi , KBK011 Biokemi.
Begränsat antal platser: Nej
Kurslitteratur
- Coultate, T.P Food – The Chemistry of its Components. Latest edition, The Royal Society of Chemistry, Cambridge, UK, ISBN: 978-0-85404-111-4.
Kontaktinfo och övrigt
Kursansvarig: Björn Bergenståhl, Bjorn.Bergenstahl@food.lth.se
Hemsida: http://www.foodandnutrition.lth.se