ENERGISYSTEMANALYS: ENERGI, MILJÖ OCH NATURRESURSER | FMI051 |
Antal högskolepoäng: 4,5. Betygskala: TH. Nivå: A (Avancerad nivå). Undervisningsspråk: Kursen ges på svenska. Överlappar följande kurs/kurser: FMI050 och FMI050. Valfri för: F4. Kursansvarig: Per Svenningsson, per.svenningsson@miljo.lth.se, Miljö- och energisystem. Förutsatta förkunskaper: Minst 130 högskolepoäng inom utbildningen. Prestationsbedömning: Skriftlig tentamen. Slutbetyget för kursen bestäms av resultatet på tentamen, men kvaliteten på inlämningsuppgifter och redovisningar kan ge extrapoäng till tentamen. En inlämningsuppgift skall utföras (enskilt). Den utgörs av en analys av en aktuell frågeställning, som relateras till viktiga moment i kursen. Det inlämnade arbetet skall vara av formen kortfattad vetenskaplig rapport, och den diskuteras/försvaras muntligt. Dessutom skall studenten i två kortfattade skriftliga arbeten själv presentera och kritiskt granska aktuella ämnen, som anknyter till de strategier för uthålliga energisystem som kursen behandlar. Studenten identifierar själv ämnen utgående från dels dagspress/populärvetenskap, dels vetenskaplig litteratur. Hemsida: http://www.miljo.lth.se.
Syfte
Kursen skall ge en förståelse för de komplexa sambanden mellan energi- och resursanvändning och storskaliga miljöproblem. Ett kritiskt förhållningssätt är centralt för förmågan att värdera olika strategier för en hållbar energiförsörjning ur olika perspektiv.
Kursen ska utgå ifrån tidigare inhämtade kunskaper och relatera dessa till hållbarhetsproblematiken.
Mål
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
Innehåll
I en inledande del presenteras energisystemens uppbyggnad ur ett tekniskt och naturvetenskapligt perspektiv, och på vilket sätt dagens energiförsörjning kopplar till storskaliga miljö- och säkerhetsproblem. Energitjänstbegreppet är utgångspunkten för en redovisning av energiförsörjningens olika led: utvinning omvandling slutlig användning. Analysmetoder och modeller för energisystemens utveckling presenteras.
Olika miljö- och säkerhetsproblem förknippade med naturresursutnyttjande diskuteras, t.ex. risken för klimatförändringar, konflikter och global säkerhet, kärnvapenspridning.
Samhällsfrågor kopplade till energiförsörjningen diskuteras, t.ex. sociala och ekonomiska förhållanden i såväl utvecklingsländer som industriländer som utgör hinder för respektive underlättar en hållbar utveckling.
En stor del av kursen ägnas åt strategier för att åstadkomma en hållbar energiförsörjning: effektivare teknik för omvandling, distribution och slutlig användning av energi; ett utökat bruk av förnybar energi; avancerad teknik för fossilbränsleanvändning och kärnkraft.
Institutionella frågor som styrmedel (t.ex. lagstiftning, skatter/avgifter) samt internationella organisationer och avtal/konventioner behandlas i ett kritiskt perspektiv.
De olika momenten anknyts till nationell och internationell forskningsverksamhet inom området, samt aktuell internationell politisk och ekonomisk debatt.
Litteratur
Boyle, G., Everett, B., Ramage, J., Energy Systems and Sustainability, Power for a Sustainable Future (Oxford University Press 2003) ISBN 0-19-926179-2
Därutöver kompletterande material i form av rapporter och vetenskapliga artiklar.
Litteraturlistan upprättas vid institutionen och uppdateras inför varje kursstart.