Kursplan för läsåret 2001/2002
EXAMENSARBETEMPI615
Degree Project

Poäng: 15.0 Betygskala: UG. Obligatorisk för: PRH3. Kursansvarig: .. Förkunskapskrav: Minst 80 godkända poäng inom högskoleingenjörsprogrammet i produktionsteknik.. Prestationsbedömning: För betyget godkänd krävs: 1. Godkänd skriftlig rapport. 2. Godkänd muntligt seminarium. 3. Fullgjord opposition på annans examensarbete. Övrigt: Endast betygen godkänd och underkänd förekommer.

Mål:
Examensarbetet skall vara ett projekt med nära anknytning till utvecklings-, forsknings- eller utredningsarbete och utgöra en tillämpning och fördjupning av förvärvade kunskaper och färdigheter inom högskoleingenjörsprogrammet i produktionsteknik. Examensarbetet skall visa att den studerande självständigt kan tillämpa de kunskaper som förvärvats under studietiden. Examensarbetet skall vila på vetenskaplig grund och ha ett nyhetsvärde.

Innehåll:
Examensarbetet tränar projektplanering, vetenskapligt och kollegialt samarbete samt en yrkesmässig attityd till uppgiften. Stor vikt läggs vid att förstå, formulera och kritiskt diskutera problemställningen samt vid en stringent och vetenskaplig projektdokumentation.

Projektplanering:
Innan ett examensarbete får påbörjas skall problemställningen vara godkänd av examinator/ handledare. Problemställningen skall alltid vara skriftligen formulerad av uppdragsgivare. Även sekretessfrågan skall vara löst innan examensarbetet får påbörjas.
Så snart examensarbetet är accepterat av examinator skall det registreras i LADOK. Senast två veckor efter det att examensarbetet har påbörjats skall examensarbetarna formulera problemtexten med egna ord. Texten skall visas och godkännas av uppdragsgivaren. Texten säkerställer att problemlösningen är klar för examensarbetarna.
Samtidigt med att examensarbetarna lämnar sin problemformulering skall de också redovisa en tidsplan för arbetets gång. Rapporten skall finnas tillgänglig minst två veckor före redovisningen för att möjliggöra en opposition. Dessa två veckor skall ingå i tidsplanen. Senast en vecka efter redovisningen skall slutgiltig rapport inlämnas.

Rapport:
Strukturen på rapporten bör följa den i Gertrud Pettersson skrift "Råd och riktlinjer för rapportskrivning vid D, E och F". I de fall examensarbetet görs på ett företag kan strukturen väljas så att rapporten följer företagets skrifter i övrigt. Målgruppen för rapporten är en student i slutet av produktionsteknikutbildningen. Det betyder att det enda som kan antagas givet i rapporten är det som finns med i de obligatoriska delarna av utbildningen.
Rapporten skall skrivas i vetenskaplig anda. Påstående skall styrkas med referenser och/eller egen argumentering (bevisföring). Det förväntas att examensarbetarna gör litteratursökningar rörande valda problemområden.
Rapporten skall skrivas på svenska eller engelska och skall alltid innehålla en engelskspråkig sammanfattning. Den slutliga rapporten är en offentlig publikation vid Lunds universitet och ett exemplar skall efter godkännande registreras och arkiveras vid Ingenjörshögskolans i Helsingborg bibliotek.

Presentationen:
Examensarbetet skall presenteras vid ett offentligt seminarium vid Lunds universitet eller vid den arbetsplats där det utförts. Presentationen inklusive eventuell demonstration och frågor skall ta ca 30 minuter i anspråk. Examensarbetarna avgör om frågor får ställas under eller efter presentationen.
Presentationen skall klargöra för åhörarna vilken problemställning som examensarbetet skall ge svar på. Presentationen måste också innehålla vilket eller vilka resultat som examensarbetet lett fram till. Målgruppen för presentationen är, liksom i fallet rapporten, en student i slutet av produktionsteknikutbildningen.

Opposition:
Opponenterna skall kritiskt granska både rapporten och presentationen. Detta betyder bl a att opponenterna skall ha läst rapporten och förstått innehållet. Speciellt skall problemställningen, resultatet och metoderna nagelfaras.
För att opponenterna skall godkännas krävs dels att de genom sina frågor övertygar handledaren för examensarbetet om att de har läst och förstått rapporten, dels att de ger relevanta synpunkter på presentationen med tanker på vad som krävs för en godkänd presentation.
Opponenterna skall skriftligen sammanställa sin kritik, positiv och negativ. Kritiken skall inlämnas vid presentationstillfället.

Examination:
Både i utvärderingen av rapporten och vid presentationen bör flera kursansvariga delta för att bedömningen skall ske utifrån helheten av programmet.
Handledare för examensarbete skall vara en senior lärare inom LU/LTH, d v s en examinator och skall företräda examensarbetets huvudinriktning. Det är handledaren som har slutordet i bedömningen av examensarbetet.