Kursplan för läsåret 2001/2002
LIVSMEDELS- OCH LÄKEMEDELSANALYSER - KVALITETSSÄKRINGKLT350
Food and Drug Analysis - Quality Assurance

Poäng: 5.0 Betygskala: TH. Obligatorisk för: IKH3. Kursansvarig: Margareta Sandahl, e-post: margareta.sandahl@hbg.lth.se. Förkunskapskrav: Godkänd laborationskurs i Instrumentell analytisk kemi (KAK 630).. Prestationsbedömning: Skriftlig tentamen. För slutbetyg fordras godkända laborationer. Webbsida: http://www.hbg.lth.se

Mål:
Kursen ger fördjupade kunskaper om och färdigheter i de analyser som är av betydelse för livsmedels- och läkemedelsindustrin. Särskild vikt läggs vid att kritiskt värdera och validera olika analysmetoder. Kursen ger en helhetssyn på insamling och behandling av data samt träning i att utarbeta sammanfattande kvalitetsdokument med hänsyn till gällande normer och föreskrifter.

Innehåll:
Helprovsanalyser av livsmedel eller läkemedel omfattande provtagning, provberedning, kemiska analyser, validering, datorstödd statistisk utvärdering och rapportering. Svenska och internationella föreskrifter inom analys och kvalitetskontroll.

Litteratur:
Skoog, Holler and Nieman: Principles of Instrumental Analysis, 5 Ed, Saunders College Publishing 1998, ISBN 0-03-002078-6.
Snyder, L R, Kirkland, J J: Introduction to Modern Liquid Chromatography, Second Ed, John Wiley & Sons, Inc 1979, ISBN 0-471-03822-9.
Utdelat material.

Referenslitteratur:
Miller J N & Miller J C: Statistics and Chemometrics for Analytical Chemistry, Fourth Ed, Prentice Hall, 2000, ISBN 0 130 22888 5.
Methods of Analysis Published by the Nordic Committee on Food Analysis, Nordisk Metodikkommitté för Livsmedel (NMKL), Esbo, Finland.