Kursplan för
Human nutrition
Human Nutrition
KNLN01, 7,5 högskolepoäng, A (Avancerad nivå)
Gäller för: Läsåret 2015/16
Beslutad av: Utbildningsnämnd C
Beslutsdatum: 2015-04-20
Allmänna uppgifter
Obligatorisk för: MLIV1
Alternativobligatorisk för: MBIO2
Valfri för: B4-lm
Undervisningsspråk: Kursen ges på engelska
Syfte
Att ge en ökad förståelse och en vetenskapligt baserad
helhetssyn på human nutrition och metabolism med fokus på hur
livsmedlens egenskaper och komponenter i olika råvaror påverkar
kroppens funktioner.
Mål
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
- kunna beskriva hur livsmedel och dess komponenter omvandlas i
olika delar av mag-tarmkanalen
- kunna redogöra för hur upptagna näringsämnen distribueras
och omsätts i kroppen
- känna till hur olika faktorer i livsmedel påverkar funktioner
i kroppen
- kunna karaktärisera och bedöma näringsinnehåll i olika
livsmedel
- känna till de rådande Nordiska
näringsrekommendationerna
- beskriva och bedöma livsmedels betydelse för att
upprätthålla hälsa genom livet
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
- genomföra och utvärdera en individuell kostundersökning samt
föreslå lämpliga förändringar av kosten för att uppnå
rekommenderade intag
- muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera aktuell
forskning som bedrivs inom ett utvalt område med anknytning till
nutrition och hälsa.
- ha förmåga att självständigt och i grupp planera, redovisa
och diskutera resultat och slutsatser av praktiska moment och
studier av vetenskaplig litteratur
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
- ha förmåga att kritiskt analysera och värdera information om
näring och hälsa
- visa förmåga till lagarbete där olika lagmedlemmar får
olika uppdrag som alla ska vägas ihop till en slutlig
presentation
Kursinnehåll
- näringsämnen i olika livsmedel och deras funktion i
kroppen.
- näringsrekommendationer, översättning av rekommendationer
för intag av näringsämnen till konkreta mängder och typ av
livsmedel. I kursen ingår undersökning av egna kostvanor.
- olika kostfaktorers betydelse för normala kroppsfunktioner
inklusive särskilda behov i ett livslångt perspektiv.
Kursens examination
Betygsskala: TH
Prestationsbedömning: Individuella inlämningsuppgifter, muntlig och skriftlig redovisning av gruppuppgift, skriftlig tentamen.
Antagningsuppgifter
Begränsat antal platser: Nej
Kursen överlappar följande kurser: KNL031
Kurslitteratur
- Gibney MJ, Lanham-New SA, Cassidy A and Vorster H (Eds): Introduction to Human Nutrition. Wiley-Blackwell, 2009, ISBN: 9781405168076. Tillgänglig som elektronisk bok via LUB.
- Lanham-New SA, Macdonald IA and Roche HM (Eds): Nutrition and metabolism. Wiley-Blackwell, 2011, ISBN: 978140568083. Tillgänglig som elektronisk bok via LUB.
- Abrahamsson L, Andersson A, Becker W och Nilsson G: Näringslära för högskolan. Liber, 2006, ISBN: 91-47-05355-0.
- Vetenskapliga artiklar och elektroniska resurser.
Kontaktinfo och övrigt
Lärare: Docent Elin Östman, elin.ostman@ffsc.lu.se
Kursansvarig: Docent Yvonne Granfeldt, yvonne.granfeldt@food.lth.se
Hemsida: http://www.foodandnutrition.lth.se