Kursplan för

Introduktion till avancerat ingenjörsarbete
Introduction to Advanced Engineering

VTVA65, 4 högskolepoäng, G1 (Grundnivå)

Gäller för: Läsåret 2023/24
Fakultet: Lunds tekniska högskola
Beslutad av: Programledning V
Beslutsdatum: 2023-03-21

Allmänna uppgifter

Huvudområde: Teknik.
Obligatorisk för: V1
Undervisningsspråk: Kursen ges på svenska

Syfte

Kursens syfte är att introducera och förbereda studenten för arbetsmetoder och undervisningsformer som är centrala inom civilingenjörsprogrammet Väg- och vattenbyggnad samt att ge inspiration och kunskap om hela utbildningsprogrammets ämnesbredd och civilingenjörens arbetsuppgifter.

I kursen introduceras koncept och verktyg för modellering och simulering, osäkerheter och riskanalys samt olika aspekter av datahantering med avseende på ingenjörsproblem genom exempelvis tillämpning av befintlig datorkod på olika datamaterial.

Kursen syftar också till att ge färdigheter i lagarbete, tidsplanering, kritiskt tänkande, informationsinhämtning, etiska överväganden, rapportskrivning och muntlig presentation. Vidare syftar kursen till att skapa en medvetenhet kring studiestrategier som ska kunna användas för det livslånga lärandet, både under studietiden och under arbetslivet som civilingenjör.

Mål

Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten

Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten

Kursinnehåll

Centralt i kursen är en projektuppgift som genomförs i grupp och som kopplar till aktuella frågeställningar inom utbildningens olika ämnen. I projektuppgiften tränas exempelvis modellering och simulering, analys av osäkerheter och risker samt olika aspekter av datahantering. Detta kan exempelvis inkludera hantering av datafiler, inläsning av data i beräkningsprogram, beräkningsskript och grafritning.

Kursen innehåller olika undervisningsmoment såsom föreläsningar och seminarium som omfattar informationsinhämtning, kritiskt tänkande, etiska överväganden, lagarbete, studiestrategier, rapportskrivning och muntlig presentation. De olika områdena tillämpas i projektuppgiften.

Genom föreläsningar av olika ämneslärare och gästföreläsare ges en översikt av den ämnesbredd som civilingenjörsprogrammet Väg- och vattenbyggnad innehåller och exempel på olika arbetsuppgifter.

Kursens examination

Betygsskala: UG - (U,G) - (Underkänd, Godkänd)
Prestationsbedömning: Kursen examineras med projektrapport med skriftlig opponering, muntlig redovisning inkluderande efterföljande diskussion och opponering, obligatoriska moment såsom föreläsningar och seminarier samt olika former av teoritest.

Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.

Delmoment
Kod: 0123. Benämning: Introduktion till avancerat ingenjörsarbete.
Antal högskolepoäng: 4. Betygsskala: UG.
Kod: 0223. Benämning: Fördjupningsprojekt – skriftlig rapport.
Antal högskolepoäng: 0. Betygsskala: UG.
Kod: 0323. Benämning: Fördjupningsprojekt – muntlig presentation.
Antal högskolepoäng: 0. Betygsskala: UG.
Kod: 0423. Benämning: Fördjupningsprojekt – opponering.
Antal högskolepoäng: 0. Betygsskala: UG.
Kod: 0523. Benämning: Teoriprov etik.
Antal högskolepoäng: 0. Betygsskala: UG.

Antagningsuppgifter

Begränsat antal platser: Nej
Kursen överlappar följande kurser: VTVA10

Kurslitteratur

Kontaktinfo och övrigt

Kursansvarig: Joacim Lundberg, joacim.lundberg@tft.lth.se
Examinator: Joacim Lundberg, joacim.lundberg@tft.lth.se
Hemsida: http://www.tft.lth.se