Kursplan för

Exploatering och fastighetsutveckling
Real Estate Exploitation and Development

VFTN85, 7,5 högskolepoäng, A (Avancerad nivå)

Gäller för: Läsåret 2023/24
Fakultet: Lunds tekniska högskola
Beslutad av: Programledning L
Beslutsdatum: 2023-04-20

Allmänna uppgifter

Valfri för: L4-fr, L4-fe
Undervisningsspråk: Kursen ges på svenska

Syfte

Syftet med kursen är att studenterna ska skaffa sig kunskaper om och analysfärdigheter i exploatering och fastighetsutveckling. Kursen fokuserar på att lära ut och applicera de olika delmomenten i exploatering och fastighetsutveckling samt hur dessa samverkar.

Mål

Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten

 

Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten

 

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten

 

Kursinnehåll

Den byggda miljön är i ständig förändring med byggnation av nya stadsdelar, omvandling av befintliga och etablering av infrastruktur. Exploatering och fastighetsutveckling är en komplicerad och bred process som kräver kunskaper inom flera områden såsom fastighetsrätt, -värdering, -ekonomi och -företagande.  Dessutom måste hänsyn tas till ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet då det blir alltmer viktigt för fastighetsutvecklare att påvisa hållbarhet för att få finansiering till projekt.

I kursen studerar och analyserar studenterna exploaterings- och fastighetsutvecklingsprocessen från idé till genomförande och slutligen avyttring eller uthyrning. Undervisningen byggs upp runt de olika delarna i processen och integrerar kunskaper från juridik, planering, ekonomi, värdering samt fastighetföretagande. Kunskap som tidigare erhållits i andra kurser utvecklas och appliceras här i ett sammanhang för att öka förståelsen för och insynen i komplexiteten i samspelet mellan de olika delmomenten och aktörerna.

Kursen kommer bland annat att behandla:

 

 

Ett genomgående tema för kursen är att förstå hur delmomenten hänger samman och påverkar varandra samt hur processen kan påverkas av externa händelser och aktörer.

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, samt schemalagd tid för övningar och handledning.

Kursens examination

Betygsskala: TH - (U,3,4,5) - (Underkänd, Tre, Fyra, Fem)
Prestationsbedömning: Prestationsbedömning: Skriftlig tentamen (50%) Grupparbete (50%)

Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.

Antagningsuppgifter

Förkunskapskrav:

Förutsatta förkunskaper: VFRN10 Detaljplan och bygglov
Begränsat antal platser: Nej

Kurslitteratur

Kontaktinfo och övrigt

Kursansvarig: Rebecka Lundgren, rebecka.lundgren@lth.lu.se