Kursplan för

Räddningstjänstförlagd ingenjörspraktik
Engineering Internship Course at the Rescue Service

VBRG90, 15 högskolepoäng, G2 (Grundnivå, fördjupad)

Gäller för: Läsåret 2023/24
Fakultet: Lunds tekniska högskola
Beslutad av: Programledning BI/RH
Beslutsdatum: 2023-03-24

Allmänna uppgifter

Valfri för: BI4, RH4, BR4
Undervisningsspråk: Kursen ges på svenska

Syfte

Kursen syftar till att ge studenten kunskap om och förståelse för tekniska teoretiska och praktiska problemställningar inom kommunal räddningstjänst utifrån ingenjörens perspektiv. Under praktiken ska studenten omsätta tidigare erhållna teoretiska och praktiska kunskaper under realistiska förhållanden inom räddningstjänstområdet, vilket ska ge insikt om den egna utbildningens syfte samt behovet av och förståelse för fortsatta studier. Kursen ska ge en översiktlig förståelse för de krav och de färdigheter som förväntas inom en kommunal räddningstjänst, som inte är av strikt teknisk karaktär, men ofta direkt kopplade till den yrkesverksamma ingenjören, med andra ord en förståelse för vad utbildningen ger respektive inte ger. Kursen syftar också till att ge studenten översiktlig insikt i hur en räddningstjänst kan arbeta med frågor som omvärldsanalys, etik, hållbar utveckling, säkerhet, arbetsmiljö och liknande. Under praktikperioden ska studenten även utveckla sin förmåga att fungera som en bidragande medarbetare.

Mål

Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten

Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten

 

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten

 

Kursinnehåll

Kursens innehålls- och ämnesmässiga upplägg utformas i form av en praktikplan i samråd mellan student, handledare på LTH och handledare på praktikplatsen. Praktikplanen godkänns av examinator.

 

Kursens examination

Betygsskala: UG - (U,G) - (Underkänd, Godkänd)
Prestationsbedömning: Skriftliga veckoreflektioner med specifika teman. Veckoreflektioner lämnas in till LTH-handledare under kursens gång vid på förhand bestämda tidpunkter. Skriftlig praktikrapport: en redogörelse för praktiken och en analys av genomförda uppgifter. Skriftlig praktikuppgift: ett eller flera exempel på̊ vad som har utförts inom ramen för de kvalificerade och i viss mån självständiga uppgifter som praktikplatsen tillhandahållit (t.ex. analys i samband med tillsyn eller utredning, bedömning av ärende/handling). Praktikuppgiften kan ej omfatta sekretessbelagt material. Härutöver ska ett närvarointyg från handledaren på praktikplatsen som anger praktikens omfattning och inriktning lämnas in. Muntligt seminarium som planeras till att ges nära anslutning till kursens slut.

Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.

Delmoment
Kod: 0123. Benämning: Praktik, reflektioner och rapport.
Antal högskolepoäng: 10,5. Betygsskala: UG. Prestationsbedömning: Godkända veckoreflektioner, godkänd praktikrapport, godkänd praktikuppgift samt fullständigt närvarointyg.
Kod: 0223. Benämning: Seminarium.
Antal högskolepoäng: 4,5. Betygsskala: UG. Prestationsbedömning: Godkänt deltagande på seminarium.

Antagningsuppgifter

Förkunskapskrav:

Begränsat antal platser: Nej
Urvalskriterier: Avklarade högskolepoäng inom programmet.

Kurslitteratur

Kontaktinfo och övrigt

Kursansvarig: Nils Johansson,
Övrig information: Studenten hittar själv sin praktikplats. Anmälan görs på en särskild anmälningsblankett som utgör ett trepartskontrakt mellan LTH student och praktikplats. Till anmälan ska en riskbedömning avseende arbetsmiljön på praktikplatsen bifogas. Examinator vid LTH godkänner praktiken som omfattar placering, handledaren på praktikplatsen, praktikplan samt praktikuppgift. Studenten skall under praktikperioden praktisera under de villkor och förhållanden som råder på den aktuella arbetsplatsen och ska ha avgränsade uppgifter. Studenten följer gängse arbetstider på praktikplatsen enligt överenskommelse. Rätt till handledning föreligger endast under den termin till vilken studenten är antagen. Prefekten vid institutionen utser en eller flera lärare vid Lunds universitet till examinator. Handledare kan inte vara examinator. Student ska bifoga närvarointyg från handledaren på praktikplatsen med som visar praktikens omfattning och inriktning. Kursen ges på helfart under vårtermin, hösttermin och sommaren. Kursen inleds med ett introduktionsmöte innan studenten påbörjar praktikperioden på praktikplatsen. Kursen motsvarar 10 veckors heltidsstudier, varav praktikperioden på praktikplatsen ska omfatta 8 veckors heltidspraktik, d.v.s. 40 arbetsdagar på heltid. Kursen omfattar 400 timmar varav 320 timmar ska vara praktikplatsförlagda. Undervisning sker i projektform på vald arbetsplats. Under praktikperioden råder obligatorisk närvaro. Medverkan på kursens introduktionsmöte och avslutande seminarium är obligatorisk. Under hela kursens gång, även på praktikplatsen, ska tid avsättas för veckoreflektioner och praktikrapport. Vid sjukdom under praktikperioden ska examinator meddelas. Examinator avgör om frånvaroperioden är skälig i proportion till kursens varaktighet. Även vid andra oförutsedda händelser på räddningstjänsten ska examinator meddelas. Examinator avgör om det är möjligt för studenten att fullgöra kursen under de nya förutsättningarna.