Gäller för: Läsåret 2023/24
Fakultet: Lunds tekniska högskola
Beslutad av: Programledning B/K
Beslutsdatum: 2023-04-18
Huvudområde: Livsmedelssystemanalys.
Obligatorisk för: MLSA2
Undervisningsspråk: Kursen ges på engelska
Syftet är att lära kursdeltagarna att utveckla nya och lovande affärscases för specifika framväxande teknologier inom livsmedelssektorn, genom att bilda internationella och tvärvetenskapliga team.
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
• kunna tillämpa koncept och färdigheter relaterade till
teknologikommersialisering inom livsmedelssystemet.
• kunna utvärdera en affärsmiljö i livsmedelssystemet
• kunna utforma och genomföra en due diligence-analys av en
specifik idé för livsmedelssektorn
• kunna artikulera marknadsmöjligheter
• kunna utforma och genomföra en konkurrentanalys och
branschbedömning
• kunna utveckla en kommersialiseringsstrategi för en specifik
framväxande teknologi
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
• visa förmåga att kritiskt identifiera och hantera frågor
relaterade till framväxande teknologier och affärscase
• visa förmåga att muntligt och skriftligt diskutera och
redovisa hur olika teknologier kan utvecklas till affärscase
• visa förmåga att pitcha affärsstrategin för potentiella
investerare
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
• självständigt kunna söka och värdera information hämtad
från olika källor
• visa förmåga till lagarbete och samverkan i olika grupper
Kursen genomförs gemensamt av partneruniversiteten genom en
kombination av workshopsessioner med keynotes från
branschpartners, onlinemöten, mentorsessioner online, samt
mentorskap på plats av lärarpersonal. Ett onlinebaserat
kursmaterial finns tillgängligt för självstudier. Affärscasen
ska presenteras vid en särskild workshopsession. Studenterna
kommer att bli handledda av och presentera sina resultat för
potentiella investerare från industripartners.
Kursen ges i ett blandat format:
• Onlinemodul om teknologikommersialisering enligt Cartezia
Triple Chasm Model
• Utvärdering av ett befintligt fall av en framväxande
teknologi och hur den kommersialiserats (t.ex. Entomics
fallstudie)
• Utveckling av en kommersialiseringsstrategi för en
framväxande teknologi. Varje institution identifierar en
framväxande teknologi och ges tillgång till utvecklaren och/eller
organisationen/företaget. Studenter har också tillgång till
branschmentorer under hela modulen.
Grupper om 4-5 studenter kommer att bildas av studenterna vid varje
universitet under terminen. Studentgrupperna kommer sedan att
börja arbeta självständigt och samlas för möten vid
definierade milstolpar. Institutionen vid respektive universitet
är värd för dessa möten och ger processvägledning till
grupperna.
Under den fasen kommer teamen att ha tillgång till onlineresurser
efter behov (t.ex. material om finansiering), såväl till sina
respektive mentorer som ger feedback om deras framsteg. Slutligen
kommer teamen att presentera sin fallstudie vid ett sista
evenemang, som kommer att äga rum vid respektive universitet.
Betygsskala: TH - (U,3,4,5) - (Underkänd, Tre, Fyra, Fem)
Prestationsbedömning: Fortlöpande bedömning genomförs kontinuerligt genom mentorskap av industripartners och akademisk personal, samt strukturerad feedback relaterad till de av EIT:s övergripande lärandemål som tas upp av modulen.
Slutlig bedömning för denna modul genomförs genom två examinationsmoment, en skriftlig fallstudie (60 %) och en investerarpitch(40 %).
Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.
Förutsatta förkunskaper: Livsmedelssystem och entreprenörskap
Begränsat antal platser: Nej
Examinator: Håkan Jönsson, hakan.jonsson@food.lth.se
Kursansvarig: Claudia Lazarte, claudia.lazarte@food.lth.se
Hemsida: http://www.food.lth.se