Kursplan för

Miljökunskap och vägbyggnad
Environmental Science and Road Construction

FMIA10, 10 högskolepoäng, G1 (Grundnivå)

Gäller för: Läsåret 2023/24
Fakultet: Lunds tekniska högskola
Beslutad av: Programledning W
Beslutsdatum: 2023-03-27

Allmänna uppgifter

Obligatorisk för: L1
Undervisningsspråk: Kursen ges på svenska

Syfte

Vägbyggnad: syftar till att ge grundläggande kunskaper om vägar på landsbygden; om planering, projektering, byggande, drift och underhåll.

Miljökunskap: Ge grundläggande naturvetenskaplig kunskap om viktiga miljöproblem, samt en orientering om hur miljöproblemen definieras och behandlas i samhället, särskilt med anknytning till infrastrukturprojekt.

Mål

Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten

 

 

Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten

 

 

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten

 

 

Kursinnehåll

Kursen är uppdelad i tre delar, där föreläsningar, laborationer, övningar och projektuppgifter varvas.

Vägbyggnad: Planering och projektering av vägar, uppbyggnaden av en vägkropp och material som ingår i konstruktion och dess egenskaper, och metoder för dimensionering av vägkonstruktioner. Blandning av olika typer av asfalt och hur man tar fram ett recept kommer att studeras i form av en laboration. Övningar och laborationer genoförs gruppvis i form av ett projektarbete.

Miljökunskap: Viktiga miljöproblem med anknytning till de nationella miljömålen, och deras betydelse inom olika samhällssektorer: areella näringar, energiförsörjning, transportsystem och avfallsbehandling. Särskilt behandlas infrastrukturbyggande i form av vägbyggnad. Samhällets och företagens miljöarbete behandlas och relateras till verktyg/metoder, bl a med förankring i lagstiftningen.

Kursens integrerade projekt: Detta utnyttjar ett livscykelperspektiv i analysen av ett vägbyggnadsprojekt, och skall därmed omfatta miljökonsekvenser såväl i anläggnings- som i driftsskedet. Det har krav på god strukturell utformning och korrekt rapportskrivningsteknik inklusive källhantering och källkritik, och ska resultera i en skriftlig rapport som redovisas vid särskilda seminarier. Projektarbetet ska utgå från erhållen kunskap om både Vägbyggnad och Miljökunskap.

Kursens examination

Betygsskala: TH - (U,3,4,5) - (Underkänd, Tre, Fyra, Fem)
Prestationsbedömning: Godkänd skriftlig tentamen i de båda delarna miljökunskap och vägbyggnad. Godkända projektuppgifter, som ska presenteras skriftligt och muntligt i seminarieform. Vid dessa seminarier ska även muntlig opposition utföras. Deltagande i studiebesök. Obligatoriska föreläsningar och mindre inlämningsuppgifter som redovisas separat kan förekomma. Slutbetyget är en sammanvägning av betygen i de båda delmomenten Miljökunskap och Vägbyggnad, där de båda delmomenten har samma vikt. Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.

Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.

Delmoment
Kod: 0123. Benämning: Miljökunskap.
Antal högskolepoäng: 4. Betygsskala: TH. Prestationsbedömning: Godkänd skriftlig tentamen Godkända inlämningsuppgifter.
Kod: 0223. Benämning: Vägbyggnad.
Antal högskolepoäng: 4. Betygsskala: TH. Prestationsbedömning: Godkänd skriftlig tentamen Godkända inlämningsuppgifter.
Kod: 0323. Benämning: Projektarbete.
Antal högskolepoäng: 2. Betygsskala: UG. Prestationsbedömning: Godkänd skriftlig projektrapport och godkänd muntlig redovisning samt muntlig opposition på annan rapport.

Antagningsuppgifter

Begränsat antal platser: Nej
Kursen överlappar följande kurser: VTT090, VTT091, VTVA01, VTVA05

Kurslitteratur

Kontaktinfo och övrigt

Kursansvarig: Joakim Harladsson, joakim.haraldsson@miljo.lth.se
Kursansvarig: Maya Sheidaei, maya.sheidaei@tft.lth.se
Kursadministratör: Petra Malmquist, petra.malmquist@miljo.lth.se