Kursplan för

Vetenskapsteori för ingenjörer
Scientific Theory for Engineers

EDAG10, 5 högskolepoäng, G2 (Grundnivå, fördjupad)

Gäller för: Läsåret 2023/24
Fakultet: Lunds tekniska högskola
Beslutad av: Programledning C/D
Beslutsdatum: 2023-04-18

Allmänna uppgifter

Huvudområde: Teknik.
Obligatorisk för: C3
Undervisningsspråk: Kursen ges på svenska

Syfte

Mål

Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten

Kursen ska ge en rimligt avancerad förståelse för vad kunskap är, samt hur den kan erhållas och värderas och användas i praktiken. Efter genomgången kurs ska studenten känna till och jämföra

Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten

Efter genomgången kurs ska studenterna kunna

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten

Kursinnehåll

Kursen ger en översikt av vad vetenskap är i ett bredare perspektiv, som inte bara omfattar förklarande vetenskaper (som t.ex. naturvetenskap) utan även andra former av kunskapsbyggande såsom analytiska (formella) vetenskaper och skapande (design-) vetenskaper. Kursen ger verktyg och träning i att värdera olika former av kunskap, identifiera gemensamma grundantaganden och kunskapsluckor, och att systematiskt söka och kommunicera ny kunskap.

Kursens examination

Betygsskala: TH - (U,3,4,5) - (Underkänd, Tre, Fyra, Fem)
Prestationsbedömning: För godkänt krävs förberedelse inför och aktivt deltagande (minst 80% närvaro) vid seminarierna samt fullgjort projekt. Slutbetyg på kursen baseras på en sammanvägd bedömning av projektets delar.

Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.

Delmoment
Kod: 0123. Benämning: Projekt.
Antal högskolepoäng: 4. Betygsskala: TH. Prestationsbedömning: För godkänt krävs fullgjort projekt. Delmomentet omfattar: Projekt
Kod: 0223. Benämning: Seminarier.
Antal högskolepoäng: 1. Betygsskala: UG. Prestationsbedömning: För godkänt krävs förberedelse inför och aktivt deltagande vid seminarierna.

Antagningsuppgifter

Förkunskapskrav:

Begränsat antal platser: Nej

Kurslitteratur

Kontaktinfo och övrigt

Kursansvarig: Emelie Engström, emelie.engstrom@cs.lth.se