Gäller för: Läsåret 2017/18
Beslutad av: Programledning B/K
Beslutsdatum: 2017-03-29
Huvudområde: Livsmedelsteknik och nutrition.
Huvudområde: Bioteknik.
Obligatorisk för: MLIV2
Alternativobligatorisk för: MBIO2
Valfri för: B5-l, B5-mb, B5-lm, K5-l
Undervisningsspråk: Kursen ges på engelska
Att få fördjupade kunskaper och träning i projektorienterat arbete. Erhålla insikt i nyckelstegen i utvecklingen av en produkt, processer eller tjänster inom ämnet.
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
Förstå och kunna diskutera olika steg i en utvecklingsprocess av en produkt eller process
Förstå vilka krav som ställs på produkt eller processutveckling ur tekniska, ekonomiska och samhälleliga perspektiv
Ha full insikt i hur en projektgrupp arbetar inklusive kunskap kring vanliga verktyg som används vid projektledning.
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
Kunna förklara och tillämpa sambanden mellan grundläggande teknisk teori och de frågeställningar som uppkommer i det valda utvecklingsprojektet
Ha förmåga att individuellt kunna utföra projektuppgifter samt kunna samarbeta i en internationell miljö
Utifrån universitetets biblioteksresurser och öppna elektroniska källor söka, värdera och bearbeta för projektet relevant information
Kunna dokumentera sitt arbete på engelska och presentera arbetet muntligt
Kunna reflektera kring den egna rollen i en projektgrupp
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
Kunna arbeta i linje med etablerad vetenskaplig och industriell standard samt ha en förståelse för eventuella etiska krav som ställs på projektet
Ha förmåga att kunna göra relevanta bedömningar i projektet rörande såväl risker som ekonomiska och miljömässiga faktorer
Ha förmåga att kunna identifiera behov av ytterligare kunskap
Projektet utgörs av arbete i en grupp under en längre period. Arbetet genomförs i stegen innovationsprocess-planering-litteratursökning-utvärdering-och rapportering. Om det är relevant kan även laborativt arbete utföras.
Viktiga koncept framförallt rörande projektledning understöds via föreläsningar omkring projekt management, riskvärdering, process design och statistisk utvärdering.
Undervisningsformen omfattar föreläsningar, skriftliga rapporter, muntliga presentationer, laborationer, studiebesök och egen reflektion.
Betygsskala: UG - (U,G) - (Underkänd, Godkänd)
Prestationsbedömning: För betyg godkänd fordras aktivt deltagande i alla delar av projektkursen, muntlig och skriftlig presentation.
Om så krävs för att en student med varaktig funktionsnedsättning ska ges ett likvärdigt examinationsalternativ jämfört med en student utan funktionsnedsättning, så kan examinator efter samråd med universitetets avdelning för pedagogiskt stöd fatta beslut om alternativ examinationsform för berörd student.
Delmoment
Kod: 0114. Benämning: Projektarbete i livsvetenskap.
Antal högskolepoäng: 13. Betygsskala: UG. Prestationsbedömning: För godkänt på denna del krävs aktivt arbete med projektet, projektrapport, självständig reflektion över arbetet och muntlig examen/presentation. Vidare måste studenten delta i obligatoriska moment så som övningar, studiebesök m.m.
Kod: 0214. Benämning: Projektplannering.
Antal högskolepoäng: 2. Betygsskala: UG. Prestationsbedömning: För godkännt skall studentgruppen ge en muntlig presentation av projektplanen och lämna in en skriftlig rapport på projektplanen inklusive en Gantt diagram.
Begränsat antal platser: Nej
Kursen överlappar följande kurser: KLGN05, KMBN01
Kursansvarig: Docent Ed van Niel, Ed.van_Niel@tmb.lth.se
Kursansvarig: Marie Wahlgren, marie.wahlgren@food.lth.se
Kursansvarig: Federico Gomez, federico.gomez@food.lth.se
Kursansvarig: Professor Leif Bülow, leif.bulow@tbiokem.lth.se
Kursansvarig: Sofia Waldemarson, sofia.waldemarson@immun.lth.se
Hemsida: http://www.tmb.lth.se