Kursplan för
Livsvetenskapliga processer med beräkningar
Life Science Processes and Calculations
KLGA01, 7,5 högskolepoäng, G1 (Grundnivå)
Gäller för: Läsåret 2015/16
Beslutad av: Utbildningsnämnd C
Beslutsdatum: 2015-04-20
Allmänna uppgifter
Huvudområde: Teknik.
Obligatorisk för: B1
Undervisningsspråk: Kursen ges på svenska
Syfte
- att introducera livsvetenskapliga processer såsom produktion
av livsmedel och läkemedel samt ge exempel på aktuell forskning
inom dessa områden
- att introducera grunderna för ingenjörsmässig
beräkningsteknik
- att visuallisera produktionsprocesser för life science genom
beräkningar och simuleringar
- att introducera livsvetenskapliga processer genom gruppbaserat
lärande
- att introducera miljö-, etik- och hållbarhetsaspekter vid
livsvetenskaplig produktion
Mål
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten
- kunna ställa upp och beräkna massflöden och
energiförbrukningen för enklare produktionssystem för
livsmedels- och läkemedelsproduktion
- kunna beskriva livsmedelsvetenskapliga produktionsmetoder
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten
- kunna rita upp flödesscheman för industriell produktion av
livsmedel och läkemedel
- ha grundläggande kunskaper och färdigheter i
beräkningsmetodik för att numeriskt beräkna mass- och
energibalanser för industriella processer
- ha färdigheter i datoranvändning för beräkningsteknik
- kunna rapportera och tolka datorberäkningar
- kunna delta i rapportskrivning,
presentationsteknik, grupparbete samt kunna presentera resultat i
skriftlig och muntlig form.
- kunna bedöma och diskutera miljöaspekter och etiska aspekter
samt betydelsen av en hållbar produktion
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten
- kunna förenkla och beskriva en produktionsprocess i form av
mass- och energibalanser
- självständigt och i grupp kunna söka information i
textböcker och vetenskapliga artiklar som behandlar
livsvetenskapliga processer
- kunna formulera och diskutera frågor om en hållbar utveckling
för produktion av livsmedelsvetenskapliga produkter såsom
livsmedel och läkemedel
Kursinnehåll
- Flödesscheman för livsvetenskapliga processer
- Mass- och engergibalanser för produktion av livsmedel och
läkemedel
- Projekt: introduktion till principer för tillverkning av
livsmedel och läkemedel, studiebesök, litteraturstudier, kunskap
och aspekter på hur miljön påverkas av olika
produktionstekniker, etiska aspekter, hållbar produktion samt
träning i grupparbete, rapportskrivning och muntlig
redovisning
Kursens examination
Betygsskala: TH
Prestationsbedömning: Skriftlig tentamen, inlämningsuppgifter, projektrapport, muntlig presentation och aktivt deltagande i projektarbete
Delmoment
Kod: 0115. Benämning: Mass- och energibalanser.
Antal högskolepoäng: 4,5. Betygsskala: TH. Prestationsbedömning: Skriftlig tentamen och godkända inlämningsuppgifter.
Kod: 0215. Benämning: Projekt.
Antal högskolepoäng: 3. Betygsskala: TH. Prestationsbedömning: Godkänd projektrapport,muntlig presentation och aktivt deltagande projektarbete
Antagningsuppgifter
Begränsat antal platser: Nej
Kursen överlappar följande kurser: KKKA01, KKKA05, KKKA10, KBTA01
Kurslitteratur
- Chapra S.C.: Applied Numerical Methods, With MATLAB for Engineers and Scientists. McGraw Hill, 2008, ISBN: 978-007-125921-7.
- Utdelat kursmaterial, online kursbibliotek.
- Walla, Erik: Skriver du bättre tekniska rapporter. Studentlitteratur, 2004, ISBN: 978-91-44-01913-0.
- Walla, Erik: Presentationsteknik och retorik – för ingenjörer och tekniker. Studentlitteratur, 2011, ISBN: 978-91-44-06813-8.
Kontaktinfo och övrigt
Kursansvarig: Ingegerd Sjöholm, ingegerd.sjoholm@food.lth.se
Kursansvarig: Marie Wahlgren, marie.wahlgren@food.lth.se
Hemsida: http://www.food.lth.se