Kursplan för läsåret 2008/2009
(Genererad 2008-07-17.)
ARKITEKTUR OCH SAMHÄLLE: ARKITEKTUR OCH KULTURABFN05
Architecture and Society: Architecture and Culture

Antal högskolepoäng: 18. Betygskala: UG. Nivå: A (Avancerad nivå). Undervisningsspråk: Kursen kan komma att ges på engelska. Överlappar följande kurs/kurser: ABF150. Valfri för: A4. Kursansvarig: Professor Tomas Wikström, tomas.wikstrom@arkitektur.lth.se, Inst för arkitektur och byggd miljö. Förkunskapskrav: Studenten ska vara antagen till och ha fullföljt 6 terminer av arkitektutbildningen. Kan ställas in: Vid mindre än 10 anmälda. Begränsat antal platser: Ja. Urvalskriterier: Tidigare kurser, poängantal och intervjuer. Prestationsbedömning: Undervisning sker genom projektuppgifter, övningsuppgifter, föreläsningar, seminarier, studieresor, workshops och skriftliga uppgifter. Huvudvikten läggs på att studenterna ska utföra och presentera uppgifter i form av ritningar, modeller, skisser, bild, skrift eller andra relevanta media. Examinationen kommer i regel att ske enskilt. Examination baserat på arbete i grupp kan förekomma. Projektuppgifter kommer att examineras vid ett eller flera kritiktillfällen där studenten först presenterar sitt projekt muntligt inför studentgruppen, lärarna och i förekommande fall inbjudna kritiker. Projektuppgiftens och presentationens kvaliteter diskuteras av en bedömningsgrupp bestående av examinatorn, lärare och i förekommande fall externa kritiker. Studenten får vid bedömningstillfället, eller senast tre dagar efter, meddelat om projektet är godkänt eller underkänt. För att få betyget godkänt måste alla inlämningskrav vara uppfyllda och alla projekt och övningar vara inlämnade och godkända. Dessutom måste studenten ha minst 80 % närvaro på föreläsningar, kritiker, workshops och schemalagd övningstid på ritsalen. Om projekt inte godkänns har studenten rätt att få förnyad examination efter kompletteringar eller omarbetningar av projektet. Examinatorn ska meddela studenten vad som krävs för att få betyget godkänt. Övrigt: Till denna kurs tillkommer kursen Arkitektur och kultur, teoretisk fördjupning (6hp), som är en obligatorisk fördjupningsdel kopplad till kursen. I anknytning till kursen ges också Trend, tradition och historia, en kurs på 6 högskolepoäng som deltagarna förväntas välja.

Syfte
Kursen syftar till att utveckla studenternas färdigheter i arkitektonisk gestaltning och kvalificerad, kritisk arkitekturpraktik i nära anknytning till aktuella tendenser inom arkitektur och stadsbyggnad samt till aktuell arkitektur- och samhällsforskning.

Mål

Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten

Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten

Innehåll
Kursen Arkitektur och kultur I är inriktad på arkitektonisk gestaltning och kvalificerad, kritisk arkitekturpraktik i nära anknytning till aktuell arkitektur- och samhällsforskning. Kursen är tänkt att vidareutveckla studenternas förmåga att gestalta rum och materia som ett bidrag till urbana och kulturella processer. Vidare syftar kursen till att utveckla studenternas förmåga att självständigt, kritiskt och analytiskt tolka arkitektonisk gestaltning i rumsliga, historiska och urbana kontexter. Med utgångspunkt från seminarier, föreläsningar, kritik, ritsalsdiskussioner, förebildsstudier och studieresor prövas de arkitekturteoretiska ansatserna i uppgiften att gestalta en byggnad eller ett urbant rum. På en urban plats föreslår studenterna ett arkitektoniskt tillägg till bebyggelse utifrån ett eget rumslig koncept. Genom fältstudier och diskussioner under resorna utvecklas studentens förmåga att tolka arkitektonisk gestaltning i rumslig och urban mening. I anknytning till kursen ges också den obligatoriska fördjupningskursen Arkitektur och kultur II.

Litteratur
Litteraturen kan komma att variera från år till år och meddelas vid kursens start.